BVT Vochtweringtechniek

Voor het structureel oplossen van vochtproblemen.

Optrekkend vocht of opstijgend vocht extra informatie

Wat is optrekkend of opstijgend vocht ?

Optrekkend vocht (ook opstijgend vocht genoemd) is water dat door capillaire werking in poreuze materialen zoals steen of beton omhoog trekt. Door optrekkend vocht worden de muren aan de binnenkant van een gebouw nat, dit komt voor in kelders, maar ook boven het maaiveld kunnen wanden vochtig worden.

Optrekkend vocht en luchtvochtigheid

Meestal merk je het niet, maar in een huis is altijd vocht aanwezig. Een normaal vochtgehalte is prima, maar een té hoog vochtgehalte kan op termijn hele grote problemen geven. Niet alleen voor je huis, maar met name ook voor je gezondheid.

In een huis zonder vochtproblemen is de relatieve luchtvochtigheid tussen de 40% en de 60%. Dit percentage wordt gemeten met een speciale hygrometer, een elektronisch apparaat met een sensor. De luchtvochtigheid in een huis kan niet alleen heel veel oorzaken hebben, maar staat ook aan de bron van heel veel problemen. Niet alleen met je huis, maar met name met je gezondheid.

De gevolgen van optrekkend of opstijgend vocht voor de gezondheid.

Maar teveel vocht in huis kan ook grote gevolgen hebben voor de gezondheid. De gevolgen van een hoge relatieve vochtigheid in een huis zijn niet direct zichtbaar. Het manifesteert zich pas na een langere tijd. Allerlei vormen van ademhalingsproblemen, allergieën, reuma, verkoudheden zijn maar een paar voorbeelden van de lichamelijke ongemakken die kunnen ontstaan. Daarnaast wordt op termijn ook het immuunsysteem verzwakt en ben je met name voor infecties extra vatbaar.

Allergie

Als je een allergie hebt, ben je overgevoelig voor bepaalde stoffen. Er zijn allerlei vormen van allergie, allemaal afhankelijk van de stof, of de stoffen, waarvoor je  allergisch bent. Je kunt bijvoorbeeld allergisch zijn voor de uitwerpselen van de huismijt, voor mycotoxines en sporen van schimmels, of voor de giftige uitstoot als gevolg van de chemische afbraak van bouwmaterialen.
Allemaal soorten die direct of indirect te maken hebben met een té hoge vochtigheid in huis. Allergie uit zich door bijvoorbeeld neusverkoudheden (verstopte neus, lopende neus, constant niezen) of een hoest die heel sterk aan astma doet denken.
Een speciale vorm van allergie is de allergie voor zilvervisjes. Zilvervisjes komen voor op vochtige plaatsen zoals hoekjes van keukenkastjes, achter het keukenblok en in nat papier. Als je last hebt van deze vorm van Allergie, heb je dezelfde symptomen als bij astma, maar met name benauwdheid zal zich manifesteren.

Chronische Rhinitis

In tegenstelling tot normale rhinitis of hooikoorts, wat het gevolg is van pollen die in de lucht zweven, wordt de chronische vorm hiervan veroorzaakt door een slecht geventileerde omgeving, te vochtige omgeving en door de gevolgen hiervan: Schimmels en huismijt. De aandoening is een ontsteking van het neusslijmvlies, veroorzaakt door een virus, parasiet of bacterie van buitenaf. De Chronische Rhinitis uit zich door hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, oogirritaties en het door de neus spreken.

Astma

Astma is een ontsteking van de luchtwegen. Symptomen hiervoor kunnen zijn: piepende ademhaling, kortademigheid, een benauwd gevoel en hoesten. Van de ruim 500.000 mensen in Nederland die deze aandoening hebben, speelt allergie een rol bij het ontstaan van de astma. De belangrijkste allergische prikkels zijn pollen en de huismijt. Inderdaad, datzelfde beestje wat zich heerlijk voelt in vochtige en warme huizen.

Immuunsysteem

Door alle mogelijke kleine en grote aandoeningen door een te hoge luchtvochtigheid in huis, wordt er ook een grote aanslag gedaan op de beschikbare energie in het lichaam en daarmee indirect op het immuunsysteem. Bij een zwakker immuunsysteem ben je erg kwetsbaar, met name voor ontstekingen. Uiteindelijk zal dit het probleem alleen maar groter maken. Het begin van een vicieuze cirkel. Naar beneden wel te verstaan!

Eczeem

Eczeem is een reactie van de huid die zich uit in ontstekingen. Eén van de grote veroorzakers hiervoor is de huisstofmijt. Deze komt veel voor in vochtige huizen. Voor mensen met eczeem is het dus verstandig om goed de relatieve luchtvochtigheid in de gaten te houden. Beslist niet te hoog, maar ook weer niet te laag. Een te lage luchtvochtigheid zal de klachten ook doen toenemen in de vorm van droge eczeem.

Directe gevolgen van de zwarte huisschimmel

Tijdens het bouwen van een huis, blijven er regelmatig sporen van schimmels achter in wanden en vloeren. Dit zijn de zogenaamde “zwarte schimmels”. Dit is op zich geen probleem, mits het huis goed geventileerd word. Maar op het moment van een hoge luchtvochtigheid, een overstroming, of door lekkage worden deze slapende sporen opeens erg actief: Ze gaan zich voortplanten en beginnen fors te groeien.
De vermenigvuldiging van de zwarte schimmel gaat door middel van sporen die schadelijke chemische stoffen bevatten.

Deze sporen gaan vrij door de lucht zweven en zullen zich gaan nestelen op allerlei spullen in uw huis. Als deze sporen met de huid in aanraking komen, zorgt dat voor wondjes en irritatie van de huid. Als je deze sporen inademt komen de chemische stoffen in je longen terecht waar ze zich zullen nestelen in de longblaasjes. Het gevolg is een moeilijke en pijnlijke ademhaling door de ontsteking die dan ontstaat.

Het inslikken van deze sporen, doordat ze bijvoorbeeld op voedsel terecht zijn gekomen, kan de oorzaak zijn van darm- en maagontstekingen.
Uiteindelijk zullen de sporen een weg vinden naar het netwerk van bloedvaten dat onze hersenen voedt. De bloedsomloop wordt hierdoor vertraagd. Ook in het zenuwstelsel kunnen ze de nodige schade aanrichten: Met name de verstoring van het uitwisselen van hersensignalen, en daarmee ook de gevoels-, denk-, en bewegingsfuncties.

Vrijkomen van Formaldehyde

Door een té vochtige omgeving komt er ook meer formaldehyde vrij uit plaatmaterialen zoals spaanplaat, multiplex en zelfs gordijnstoffen. Formaldehyde is een kleurloos gas met een prikkelende en scherpe geur. Formaldehyde komt niet alleen uit nieuwe materialen, maar kan nog jaren en jaren later vrijkomen. Hoe warmer en vochtiger het plaatmateriaal is, hoe meer formaldehyde er vrijkomt.

Als er formaldehyde in de lucht zweeft, kan dit de neus, keel en de ogen irriteren. Met name mensen die gevoelige luchtwegen hebben zullen hier beslist de nadelige gevolgen van merken. Het kan ook voorkomen dat sommige mensen een overgevoeligheid creëren doordat ze in contact komen met dit irritante gas. Uiteindelijk zal dit als resultaat hebben dat je bij inademing astma-achtige klachten kunt krijgen. Bij contact met de huid zal dit resulteren in eczeem. Gebruik dus nooit spaanplaat in een warme en vochtige omgeving zoals een badkamer of achter een verwarming. Onafgewerkte naden altijd zo veel mogelijk afplakken met folie, fineer of aluminiumband. Ook altijd letten op het KOMO-keurmerk. Spaanplaat voorzien van dit keurmerk heeft een zeer minimale hoeveelheid Formaldehyde. Onafgewerkte platen spaanplaat altijd afwerken met een lak of een lakverf.

De Huisstofmijt

 De huisstofmijt is een heel klein beestje van 0,3 mm., dat een hele grote impact kan hebben op je gezondheid. Het is inmiddels duidelijk geworden dat dit beestje zich het beste voelt bij een temperatuur van 25° Celsius bij een relatieve luchtvochtigheid van 50-75%. Het komt overal ter wereld voor, op alle hoogtes en in alle klimaten.
Bij u thuis leeft het beestje met name op beschimmelde muren, in gestoffeerd meubilair, in het tapijt, in kussens en in matrassen.

Met name mensen die een allergie hebben, kunnen veel last hebben van de uitwerpselen en de vervellingshuidjes van deze mijt. Ongeveer 10% van de Westerse bevolking heeft een huismijt allergie. Daarom is het handig dat u regelmatig al uw beddengoed wast op minimaal 60° Celsius. Bij deze temperatuur legt de huisstofmijt het loodje.

De gevolgen van optrekkend vocht voor uw huis

Vochtproblemen, door wat voor oorzaak dan ook, kunnen op de lange termijn voor veel problemen in en rond je huis zorgen. Laten we ook deze maar even op een rijtje zetten:

Schimmelvorming

Als binnenmuren constant vochtig zijn, zullen er in combinatie met de binnen-warmte onherroepelijk schimmels op de muren ontstaan. Een schimmel is in feite een paddenstoel: Op warme en vochtige plaatsen hebben de sporen het ultieme plekje gevonden om te ontkiemen.
Door de groei van deze sporen zien we een soort netwerk ontstaan, wat we meestal herkennen als schimmel. Je wou het niet zeggen, maar zo’n netwerkje zorgt voor een continue uitstoot van miljoenen nieuwe sporen. Schimmel kan dus razendsnel om zich heen slaan en de nodige schade aanrichten.

Zwamvorming

Vooral in vochtige kruipruimtes, zonder isolatie of ventilatie, kunnen huiszwammen prima groeien. Huiszwammen groeien door tot grote, bruine vruchtlichamen met een witte verdikte rand er omheen. Ze kunnen de ondergrond, meestal hout, volledig vernielen.
In alle gevallen moet het houtwerk vernieuwd worden, en eventueel nieuw hout behandeld worden met een speciaal conserveringsmiddel.

Ongedierte

Het vormen van mossen en schimmels zal ook onvermijdelijk ongedierte aan gaan trekken. Dit kan variëren van houttorren, ringwormen en kakkerlakken tot ratten, muizen en zelfs vossen en wezels. Maar het meest voorkomende ongedierte zijn ratten en muizen. Deze zullen door je huis gaan zwerven en schade toebrengen aan meubilair. Ook zijn deze dieren verspreiders van veel ziektekiemen.

Aantasting van de constructie

Als een huis lange tijd aan vocht wordt blootgesteld, zal uiteindelijk de constructie worden aangetast. Roestvorming, afbrokkelend beton, scheuren in het beton en rottend hout zijn maar een paar mogelijke gevolgen. Ook het leidingwerk zal gaan roesten waardoor lekkages gaan ontstaan die de problemen alleen maar groter zal maken.

Mossen en Algen

Mossen en algen op de muren zorgen op termijn voor heel veel schade. Door de aanwezigheid van dit groen, wordt het vocht in de muur vastgehouden. Op den duur zal de muur nooit meer drogen. Ook worden allerlei beestjes aangetrokken door deze mossen en algen: Een ideale broedplaats!

Zilvervisjes

Zilvervisjes zijn vrij onschadelijke diertjes voor de gezondheid, maar ze kunnen wel behang, meubels en de boekenkast flink onderhanden nemen. Deze beestjes zijn alleen in de nacht actief, en struinen dan het hele huis af, tot en met de slaapkamer aan toe. Je vindt ze vooral op donkere en vochtige plaatsen zoals de badkamer, achter de plinten en achter het keukenblok.

Hogere energierekening

Een vochtig huis neemt meer energie om te verwarmen. Een stijging van 10% vocht in huis, zorgt al voor een fors hogere energierekening. Wel iets om over na te denken!

U kunt gebruik maken van dit e-mail adres info@bouwafdichting.eu als u informatie nodig hebt of vragen heeft. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.



E-mailen
Bellen
Map
Info